Euroopan Komission muovaaman lain mukaan raskaan liikenteen perävaunujen renkaillekin on tulossa ilmanpaineen valvontajärjestelmän käyttöpakko. Uusi laki otetaan käyttöön vaiheittain, ja ensimmäinen askel harpataan tämän vuoden puolivälissä.
Rengaspaineen valvontajärjestelmät eivät ole enää mikään uusi juttu, sillä niitä on vaadittu jo hyvän aikaa erilaisissa ajoneuvoluokissa ympäri maailman. Sääntö otettiin ensimmäisenä käyttöön Yhdysvalloissa jo vuonna 2008. Nyt Euroopan Komissiossa on valmisteilla laki, jonka myötä raskaan kaluston perävaunuissakin vaaditaan rengaspaineen valvontajärjestelmä. Laki otetaan käyttöön kahdessa osassa, eli kesäkuussa 2022 se astuu voimaan uusien perävaunujen tyyppihyväksyntöjen kohdalla. Kesäkuussa 2024 puolestaan järjestelmä vaaditaan kaikissa uutena rekisteröitävissä perävaunuissa. Säännös on lisäpykälä UN ECE R 141 -lainkohtaan, ja vaikka se äkkiseltään kuulostaa vain EU-asialta, sillä on laajemmatkin vaikutukset. Tämä sääntö nimittäin pätee myös EU:n rajojen ulkopuolisissa maissa, kuten Iso-Britanniassa, Venäjällä, Turkissa, kaikissa Itä-Euroopan maissa, Etelä-Afrikassa, Australiassa ja useissa muissa maailmankolkissa.
UN ECE R 141 määrittelee tarkasti toiminnot, jotka paineenvalvontajärjestelmän tulee toteuttaa. Kun painehäviö on enemmän kuin 20%, tai järjestelmään tulee häiriö, kuljettajan tulee saada varoitus kymmenen minuutin sisällä. Rengaspaineen säätelyllä varustetuissa järjestelmissä jo viiden prosentin muutoksen pitää laukaista hälytys kymmenen minuutin sisällä. Varoituksen pitää näkyä ohjaamossa, ja se voidaan välittää joko piuhaa pitkin tai langattomasti.
Tätä muutosta silmälläpitäen akselivalmistaja BPW on esitellyt AirSave-järjestelmän perävaunuakseleille. Se sekä valvoo että säätelee rengaspaineita. Valmistaja muistuttaa, että kyseessä ei ole pelkästään sääntöjen täyttäminen, sillä järjestelmän avulla ylläpidettävät oikeat rengaspaineet auttavat paitsi polttoainekuluissa, myös mahdollisten yllättävien rengasrikkojen ja niistä seuraavien hankaluuksien minimoinnissa.